1 Aralık 2009 Salı

Kuklalar

Geçmişten günümüze çocukların vazgeçemediği ilgi alanlarından bir tanesini de kuklalar oluşturmaktadır. Kuklalar üzerinde yapılan incelemeler kuklaların yalnız çocukları eğlendiren basit bir eğlence aracı olmadığını, eğlendirirken eğittiğini, yetişkinlerin de kuklalara ilgi duyduklarını, toplulukların duygu ve düşüncelerini dile getirdiği ve çağın sanat anlayışını, kültürel yapısını yansıttığını göstermektedir.
Kukla kumaştan, alçıdan, tahtadan, kaşıktan, kağıttan, kartondan vb. malzemelerden yapılmış, el, çubuk veya iplerle hareketleri kontrol edilebilen figürlerdir. Bu figürlerle yapılan gösterilere ise kukla oyunu adı verilir.
Kuklalar dünyanın hemen hemen her bölgesinde değişik teknik ve yöntemlerle kullanılmaktadır. Günümüzde özellikle okulöncesi eğitimde pek çok farklı amaçla ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.Her okul öncesi eğitim kurumunda bir kukla sahnesi ve bir kukla köşesi bulunmalıdır. Okul öncesi eğitimde özenle hazırlanmış kuklalardan çocuklar günün her saatinde yararlanabilirler.

Kuklalar Çocukların Yaratıcılıklarını Geliştirir
Kuklalar Çocukların Dil Gelişimlerini Destekler
Kuklalar Çocukların Sosyal ve Duygusal Gelişimlerini Destekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen fikrinizi belirtin:) fikriniz benim için önemli...